Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog
Aanmelden
 • De Linde
   
  Speciaal onderwijs
  Groenewold 188 
  7414 CK Deventer
  T 0570 - 62 47 00
   
  Voortgezet speciaal onderwijs
  Rubensstraat 6
  7412 GZ Deventer
  T 0570 - 67 21 79
   
   
  Wij bieden (voortgezet) speciaal onderwijs aan leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben vanwege een verstandelijke of meervoudige beperking. We zien hun mogelijkheden en gaan onvoorwaardelijk voor hun ontwikkeling.

Samenwerking scholen in Deventer

 • Scholen zoeken samen met bedrijven naar werk voor jongeren in Deventer
De drie scholen Arkelstein, de Linde en de Marke hebben de handen ineen geslagen om jongeren die lastig aan het werk komen beter te helpen. Ook het bedrijfsleven is betrokken bij MatchPOinD: Matchen Passend Onderwijs in Deventer. De eerste jongeren hebben dit jaar het groen onderhouden rond de Keulenstraat, samen met het Groenbedrijf Deventer.

Leerlingen van de praktijkschool, van speciaal onderwijs en de klassen met expertise (de vroegere Ambelt) hebben veel verschillen, maar ook overeenkomsten: ze hebben moeite met het vinden van werk, en daarna met het behouden van werk. Daarin hebben de scholen elkaar gevonden en willen nu uitbreiden.

,,Het is van belang dat we ook juist zichtbaar zijn op bedrijfsterreinen. Zodat bedrijven onze jongeren zien. En de mogelijkheden erkennen'', zegt Evelien Wichers Schreur van De Linde.  Project Groenonderhoud op het bedrijventerrein Kloosterlanden is het eerste project van MatchPOinD in Business. De School voor Ondernemers, Het Groen Bedrijf en Afwijkend Werken werken er aan mee.

Leerlingen van de scholen doen het groenonderhoud. Zo hebben Ferhat Ihtiyar en Inez Dioncre het afgelopen jaar een dag in de week gewerkt in een parkje aan de Keulenstraat. ,,Het is heel mooi geworden'', zegt Inez. ,,We hebben het gras gemaaid. Dat was wel 45 centimeter hoog. En de kuilen dicht gemaakt die honden gegraven hebben. Nu staan er tuinbanken en kunnen mensen wandelen.'' Ferhat vond het mooiste om blad te blazen. En gaat dan in het komend jaar ook zeker door met het groen onderhoud op het bedrijventerrein. 

,,Mooi is ook dat bedrijven die de mogelijkheden zien er inmiddels inderdaad bijvoorbeeld tuinbanken gesponsord hebben. Bedrijven willen vaak wel aan de slag met onze leerlingen, maar weten niet goed hoe. Of wat de mogelijkheden zijn. Doordat we zichtbaar zijn op de bedrijfsterreinen wordt ons netwerk vergroot'', zegt Wichers Schreur.

Dus worden andere dwarsverbanden gezocht met behulp van onder meer de School voor Ondernemers. ,,Lichte horeca, facilitaire zaken, er is van alles denkbaar. Juist om onze leerlingen naar werk te geleiden. Het gaat om jongeren die zonder reguliere startkwalificatie de arbeidsmarkt op komen, of die door hun problematiek wel een diploma halen, maar geen werk duurzaam kunnen behouden. Ze hebben net iets meer nodig.''

Het gaat niet vanzelf, de zoektocht naar passend werk, voor de kinderen van de drie Deventer scholen. ,,Ondersteuning en begeleiding, ook vanuit ons, is heel belangrijk. Gelukkig vinden onze meesten leerlingen duurzaam werk. Na twee jaar heeft tachtig tot honderd procent nog het werk. Dat volgen we nauwgezet. Dat komt ook omdat het echt maatwerk is. En wij, en ook Deventer Werktalent kunnen daarbij de bedrijven helpen.''

Angelique Rondhuis 18-07-18
Bron: De Stentor

Nieuws

:

Help (nieuw venster)